Lakás takarítási tippek, 5 tanács, hogy gyorsan túless a nagytakarításon

Szinte mindenki utálja a lakástakarítást, a nagytakarítás gondolatától pedig egyenesen retteg.

Eddig leginkább az extrém takarításról olvashattál az oldalamon, azonban tudom, hogy a lakástakarítás kérdése sokkal több embert érint, mint mondjuk a kényszertakarítás. Ezért szeretnék Neked ezzel a listával segíteni!

Bevallom, a nagytakarítást én sem szeretem megcsinálni, de az évek alatt kialakítottam egy olyan folyamatot, amivel mára a lakástakarítás is gyerekjáték. Hidd el, ha megfogadod a tippeket, akkor rövid idő után akár még élvezni is fogod a lakástakarítást.

 

LAKÁS TAKARÍTÁSI TIPPEK #1, A RENDSZER

A takarítási tippek közül az első és a legfontosabb, amolyan nulladik lépés. Ez pedig a rendszerezés! Nagyon jó, ha előre átgondolod és rendszerezed az elvégzendő feladataidat, hiszen általában rengeteg dolog akad a takarítás során. Elpakolni, mosni, teregetni, letörölni a port, visszapakolni, felporszívózni. És még ott a sok kérdés, a szőnyeget felszedjem-e, vagy csak elég körülötte felmosni, mosogatás után törölgessem el az edényeket, vagy hagyjam megszáradni magától?

Az első a lakás takarítási tippek közül az, hogy minden feladatot, amit szeretnél elvégezni a lakástakarítás alatt, vedd sorra és rendszerezd őket. Döntsd el, mit fogsz megcsinálni, hogyan fogsz sorban haladni a dolgokkal, illetve melyik „részfeladat” mennyi idődet fogja igénybe venni.

Ha a lakástakarítás előtt ezeket a dolgokat összerakod magadban és rendszerezel, akkor egyrészt sokkal gyorsabban végezni fogsz. Ráadásul kevésbé lesz idegőrlő az egész nagytakarítás. Egyébként sem árt néha a rendszerezés az élet minden területét figyelembe véve.

kaoszirtok_miskolc_lakastakaritasi_tippek_rendszerezz

LAKÁSTAKARÍTÁS KÖZBEN NE ROHANJ!

A lakás takarítási tippek közül ismét egy olyan pont jön, amelyet még azelőtt érdemes tisztázni, mielőtt a kezedbe ragadod a seprűt. Miután, vagy még mielőtt megtervezted a rendszered, vedd számításba, hogy mennyi időd van az egész takarításra. Ha tudod, hogy sok dolgod van aznap, amikorra a lakástakarítást tervezed, és úgy látod, nem lesz elég időd mindenre, akkor inkább ne kezdj bele a nagytakarításba. Két kimenetele lehet a dolognak.

Az egyik, hogy összecsapod a takarítást, amiért disszonáns érzéseid lesznek. Nem leszel elégedett és ez a frusztráció el fog kísérni addig, amíg rendesen ki nem takarítod a lakást. A másik, hogy megcsinálsz mindent, még talán lóhalálában be is tudod fejezni, alaposan végig mész minden négyzetcentin, de az összes tervezett programodról elkésel.

Ha szombat délután kirándulást, vagy programot terveztek a barátokkal, akkor nem kicsit fognak hülyének nézni, amikor töredelmesen bevallod, takarítottál és emiatt várattál meg mindenkit. De az sem kellemes, ha a gyereket szeretnéd vinni sportolni, vagy egy zsúrba és onnan késtek el! Sőt, a gyermeki neheztelésnél kevés nyomasztóbb dolog van a világon.

Szóval figyelj az időbeosztásra! Fontos, hogy otthon rend és tisztaság legyen, de ez ne vigye el másról a fókuszt! Inkább csinálj meg kevesebb dolgot, haladj apránként! Éppen az sem gond, ha valamit csak pár nappal később csinálsz meg.

lakastakaritasi_tippek_kaoszirtok_miskolc

RENDSZERESEN PORTALANÍTSD A VIRÁGOKAT!

Apróságnak tűnik, mégis rengetegen elfelejtik időnként portalanítani a virágjaik leveleit. Persze tapasztalataim szerint egy egészen nagy réteg locsolni sem szokta őket. Mindenesetre a lakás takarítási tippek között nálam előkelő helyen szerepel a virágok időnkénti gondozása. Portalanítsd a leveleit, az elszáradt részeket vágd vissza, a sárga leveleket és az elnyílt virágokat pedig szedd le róla, valamint a földjéről.

Sok lakásban van egy klasszikus virágfajta, ami egyre inkább visszatér a divatba, méghozzá az anyósnyelv. Ha még nincs virágod, akkor azt gondolom, neked pont erre van szükséged. Hiszen az anyósnyelv, vagy más néven szobai szanszeviéria több kiváló tulajdonsággal rendelkezik. Az egyik, hogy egészen igénytelen növényről van szó, nem túl kényes a fényre és a szárazságtűrésben is jeleskedik. De a másik, ami szerintem ennél jóval fontosabb, hogy bizonyítottan tisztítja a levegőt. Tehát amellett, hogy ékes dísze lehet a helyiségnek, jótékony hatással is van a lakásra.

Szóval a virágok rendben tartása is fontos, hiszen élőlényekről beszélünk, akikkel megosztod a lakásod. Egy szépen, igényesen berendezett lakásban elég bénán tud mutatni egy leharcolt fikusz. Szóval a lakástakarításkor ne hagyd ki legalább a virágok leveleinek portalanítását!

kaoszirtok_miskolc_lakastakaritas

A LAKÁS TAKARÍTÁSI TIPPEK ELFELEDETT LÉPÉSE, A BÚTOROK ALATTI/MÖGÖTTI PORTALANÍTÁS

Ez a lépés sem tartozik a heti rendszerességgel elvégzendő feladatok körébe, de időnként túl kell esned rajta. Ez azért is fontos, mert a szekrények, kanapé alatt-mögött elképesztő mennyiségű por össze tud gyűlni, akár egy hét alatt is. Így ha éveken keresztül kimarad a rejtett zugok portalanítása, a lakásodban a szálló por koncentrációja megnövekszik. És hiába fogsz rendet tartani, a por mindig jelen lesz.

Amellett, hogy ez bosszantó, hosszú távon veszélyes is, hiszen a háziporban élő atkák ürülékének állandó belégzése többek közt asztmás rohamok kialakulásához vezethet. Egyébként is elég kínos tud lenni, ha mondjuk festésre kerül a sor, kihívod a szakembert, aki azt látja, hogy iszonyat kosz áll a már kirendezett, üres helyiségben. Mindezt azért, mert soha nem nyúltál a bútorok mögé, vagy alá. Ez az oka, hogy szerepel nálam a lakás takarítási tippek közt a bútorok körüli portalanítás!

Nyilván nem azt javaslom, hogy kéthavonta pakolj ki a gardróbból és három ember segítségével húzd el a faltól, hogy felmoshass mögötte. Ha társasházban laksz, akkor az alattad lakók amúgy sem örülnének neked emiatt. De a kisebb bútorokat, komódokat mindenképpen érdemes mozgatni. Emellett azt javaslom, a kanapét se hagyd ki a sorból! Hiszen jó eséllyel elég sok időt töltesz rajta, így ha alatta megül a kosz, akkor ott kerülsz a porral a legközelebbi kapcsolatba. Nem beszélve arról, hogy a kárpitba beivódott portól kellemetlen szaga lehet a bútorodnak.

Szóval szánd rá az idődet és néhány havonta hozd meg az áldozatot erre az emberes feladatra. Ha pedig nehéz bútort is mozgatnál, szólj a párodnak, barátaidnak, hogy segítsenek, egy pohár bor mellett még a munka is gyorsabban haladhat!

lakastakaritasi_tippek_kaoszirtok

A SARKOKAT NE HAGYD KI!

Banálisnak tűnik, de sokan nem szokták a falakat sem portalanítani. A kört pedig tovább szűkíti az a tábor, aki ugyan a falakat lehúzza tollseprűvel, de a sarkokkal már nem törődik, a fal és a plafon találkozását kihagyja. Ezért is szerepel nálam a lakás takarítási tippek között, hogy nézz be a sarkokba is!

Mindig tudom, jó helyre jöttem dolgozni, amikor látom a sarkokban a pókhálót. Persze előfordul, hogy egyszerűen elkerüli az ember figyelmét a dolog. De azt javaslom, ha bármikor meglátsz egy pókhálót a lakásban, ne légy rest mielőbb megszabadulni tőle! Mivel hétvégre, mikorra beütemezed a nagytakarítást, könnyen elfelejtkezhetsz róla.

A pók alapvetően nem ártalmas állat, sőt. De sokan félnek tőlük, riasztónak gondolják a látványukat. Vagy csak a tudatot, hogy osztozni kell a lakáson velük. Én nem javaslom az irtásukat, vagy a vegyszeres „ellentámadást”, többek közt az előbb leírtak miatt is. Inkább azt tanácsolnám, igyekezz megelőzni a beköltözésüket. Erre sok praktikát kitaláltak már az idők folyamán. Az egyik legjobb, ha egy kis szárított mentalevelet keversz el némi tisztítószeres-vizes oldatban. Ezzel az oldattal pedig a lakás azon pontjait bepermetezed, ahol potenciálisan megjelenhetnek, vagy bejöhetnek a lakásba. Például a párkányokat, ajtónyílásokat stb. Ezzel a módszerrel nagyban csökkentheted a megjelenésüket és az okozott bosszúságot.

Emellett a sarkok azért is számítanak kritikus pontnak, mert egy rosszul szellőző lakásban elég rövid idő alatt penész is kialakulhat. Ami először a sarkokban fog megjelenni. És sajnos elég sokszor tapasztalom a munkáim során, hogy a hétköznapi takarítások során kimarad a sarok. Ezért is kapott helyet nálam a takarítási tippek közt.

Szóval figyeljetek a sarkokra, mert a penész nem mindig látható, feketepenész formában jelenik meg! Ne várd meg a nagytakarítást az ellenőrzéssel, illetve a tisztítással, mert a penészesedés az atkákkal együtt komoly légúti megbetegedésekhez vezethet!

kaoszirtok_lakas_takaritasi_tippek

Úgy vélem, az emberek nagy többségének sajnos nehezére esik a lakástakarítás, amit tetéz az is, hogy rosszul csinálják. Ráadásul sokaknak idejük sincs rendesen megcsinálni, amivel alapvetően nem lenne gond, de képtelenek belátni, hogy jobb ötlet lenne szakemberre bízni a dolgot. Gondolj csak bele, amíg egy takarítónő szakszerűen és ezerszer gyorsabban, ráadásul alaposabban is kitakarítja a lakásodat. Addig a te drága idődet felhasználhatod arra, hogy pénzt keress. Ezt sajnos ma még mindig kevesen látják be.

Ha azonban mégis úgy érzed, hogy magad esnél neki a feladatnak?! Ha szeretnél gyorsabban végezni, alaposabb lenni, akkor a nagytakarításhoz fogadd meg a fenti tanácsaimat! Összességében tehát ezeket a lakás takarítási tippeket tartsd szem előtt, ha nem szeretnél belefulladni a takarítás nehézségeibe és gyorsabban is szeretnél túlleni a lakástakarításon.

Amennyiben mégis segítséget szeretnél kérni, keress bátran! Készséggel állok mindenki rendelkezésére, hiszen extrém takarítás mellett vállalok lakás takarítási munkákat is.