Lehet-e egy lakás extrém takarítás után újra otthon?

Sokan sokféleképpen élünk egymás mellett. Mindenkinek megvan a maga életritmusa, megvannak a szokásai, berendezkedett egy számára kényelmes élettérbe. Lakástakarítás Miskolcon is van. Az igény folyamatosan növekszik, ami azt jelzi, szeretett városunk életszínvonala valamelyest magasabb, mint ahogyan azt sokan gondolják.

De a lakástakarítás mellett ott vannak az extrém takarítási munkák is, amikből sajnos jóval több van, mint gondolnátok.

Arról nem is beszélve, csak Miskolc hemzseg a még „feltáratlan” helyszínektől.  Sokszor látom, hogy emberek, egész lakóközösségek homokba dugják a fejüket, mondván, „Mit tehetnék én, ez nem az én dolgom!” Holott mindenkinek megvan a maga helye és szerepe ezekben az extrém takarítási kirakókban.

Sokszor kérdezik meg tőlem, egy extrém takarítás előtt álló lakás lehet-e újra olyan, mint régen, új korában? Lehet-e ismét otthon, élettel teli lakás?

A válasz, igen!

De a kemény szavak most jönnek!

Ugyanis nem jellemző. Amikor én belépek egy folyamatba, akkor minden esetben az a célom, hogy az extrém takarítás mellett ezek a mentálisan beteg emberek valamilyen úton visszatérjenek a társadalmilag elfogadott életvitelhez.

Azt is látni kell, ahol extrém takarításra van szükség, ott olyan erős gátak alakulnak ki a változással szemben, amit csak úgy tudunk áttörni, ha azt a delikvens is akarja. Ezért sok esetben a lakástakarítás után nem sok idő kell és az állapotok ismét visszatérnek a régi „már megszokott” kerékvágásba.

Ezért mindig azt hangoztatom, ha valaki a lakókörnyezetében rendellenességet tapasztal, ne várjon, cselekedjen! És mit tehetsz te? Korábban néhány apró tippet megosztottam veletek, ezek az első jeleknél elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a probléma elhatalmasodjon.

A mentális betegség szinte mindig előforduló jele, a rendezetlen környezet. Erről több könyv is értekezik, vannak, akik a siker kulcsát is a rendrakásban látják, de az biztos, sokat elárul az adott személyiség állapotáról.

Ezért is hívom fel a figyelmet mindenhol arra, figyeljünk egymásra!

A mentális beteg embereket ugyanis az extrém takarítás, a lakástakarítás nem fogja visszahozni a földre. Amikor elmegy a mentálhigiénés szakember, bezáródik az ajtó és a delikvens ott marad a tiszta lakásban a betegségével, újra összezárva. Jelenleg a hazai rendszer – nemcsak Miskolcon, hanem az egész országban – nem képes az összes ilyen ügyet feltárni, az összes ilyen ügyet megoldani. Nincs kapacitás arra, hogy a már feltárt eseteket az akta lezárásával utánkövessék.

Ezért a legtöbb esetben az extrém takarítás után a lakások nagy része idővel visszakerül a rendszerbe.

Hogyan lesz hát egy lakástakarítás után újra élhető, igazi otthon?

Ez rajtad múlik kedves olvasó! Hajlandó vagy tenni azért, hogy a környezeted olyan legyen, amilyet szeretnél? Akkor foglalkozz a beteg, mentálisan sérült szomszéddal. Ne várd meg, hogy újra utolérje a gyűjtögetés! Már csak azért is feküdj rá mihamarabb az ügyre, mert jelenleg a szociális rendszer sajnos nagyon lassan dolgozza fel a beérkező bejelentéseket és a legtöbbször nem jó helyre kerülnek be a beadványok. Ennek folyományaként a belső hálózaton kell egymásnak átadni az ügyeket. Ami tovább lassítja a feldolgozási procedúrát. Akár hónapokkal is, ami számodra biztosan nem lesz kellemes.

Szeretném kiemelni, ebben a kérdéskörben hosszú ideje igyekszem én is megoldást találni, folyamatosan egyeztetek a különböző illetékes szervekkel és szorgalmazom, hogy Miskolcon ne legyenek szenvedő szomszédok. Ebben egyébként mindenki nyitott és nagyon büszke vagyok rá, hogy minden hatóság segíti és előmozdítja az együttműködést. Hisz nekik is érdekük, hogy ne legyenek szeméttel halmozott lakások! Legyen a szeretett városunk olyan, amit példaként követhet az ország összes települése!

Ha úgy érzed, a környezetedben van olyan ember, aki mentális betegségre utaló jeleket produkál, zárkózottabb az átlagnál, nagy mennyiségű alkoholt fogyaszt, vagy láthatóan elkezdte halmozni a tárgyakat, szemetet, akkor keress minket! A Káoszirtók csapata kész mindenben segíteni!