A galambürülék veszélyei, avagy miért kell szakember a galambürülék takarításhoz?

A Facebook oldalamon már többször is olvashattátok, a galambürülék veszélyei nem elhanyagolhatók. Illetve, hogy a galambürülék takarítás mennyire fontos, ha elszaporodtak a környezetünkben a szárnyasok.

A galambürülék, mint probléma

Gondolkodtam, hogy mivel is kezdjem a sort, mik a galambürülék veszélyei. Miért gondoskodj mihamarabb az eltávolításáról, ha megjelent a padláson, udvaron, környezetedben. Végül úgy döntöttem, az egyszerűtől fogom neked elmondani, hogy miért cselekedj azonnal!

Szóval a galambürülékkel fertőzött helyek rohadtul nem esztétikusak. Sőt, kifejezetten undorító, ha a környezetedben nap mint nap szembesülnöd kell vele.

Arról nem is beszélve, hogy ha például az autódat bombázzák teli, akkor a galambürülék savassága miatt elég gyorsan felmarhatják a fényezést. Ezért ezt a tényt sem lehet elhanyagolható kockázatként megemlítenem. Szóval a kocsi lakkrétegje is károsodhat a közelben tanyázó galambok ürüléke miatt!

Galambürülék takarítás a padlásról

A galambok ráadásul elképesztően okos és leleményes állatok, akik mint a vadvilág összes tagja, folyamatosan a túlélésért küzdenek. Ezért keresik az eldugottabb, biztonságot jelentő tereket. Ahol a ragadozóktól, emberektől védve, nyugodtan fészkelhetnek és nevelhetik a fiókáikat. Emiatt hidd el, a legtöbb padlás nincs biztonságban! Hiszen egészen kis réseken is képesek beférkőzni a tetőtérbe, padlásra, vagy épp az elhagyott, üres lakásokba.

Ezért azt javaslom, időnként nézzetek szét azokon a helyeken, ahol nem jártok sűrűn! Fedjétek fel az esetleges bejáratokat, előzzétek meg a komolyabb bajt!

miskolc-galamburulek-takaritas-padlas

Ha pedig mégis beköltöznek a szárnyasok, akkor kezdődik a tombolás. Ilyenkor a padlásokon, tetőterekben tárolt cuccoknak gyakorlatilag búcsút inthetsz. Ha csak rövid időre is költöznek be, hidd el, a galambok mindent össze fognak sz@rni! Onnantól kezdve az idő múlásával, a korábban már említett savassága miatt a ruhák, a gyerek régi játékai, vagy a használaton kívüli tárgyak, mind szemétté válnak. Gondolom te sem szeretnél veszélyes hulladékot tartani a közvetlen környezetedben.

Ha mégis megvan a baj, mielőbb jelezz nekünk, a Káoszirtók csapata teljeskörű szolgáltatást nyújt Neked! Kitakarítjuk a fertőzött helyiséget, lezárjuk az esetleges „bejáratokat”, és elszállítjuk a keletkezett hulladékot! Ha galambürülék takarításra van szükséged, keress bátran!

Amikor éveken keresztül halmozódik a galambok végterméke a fertőzött területen, – vegyük újra példának a padlást – akkor az bizony nem kis mennyiséget, azaz nem kis súlyt jelent.

Nem olyan rég végeztünk egy társasházi padlástéri galambürülék takarítással, ahol szinte extrém takarításba torkollott a munka. Mire a végére értünk a takarításnak, közel 400 zsáknyi galambürülék gyűlt össze. Az ügyfelünk azért jelentkezett nálunk, mert a legfelső emeleti lakás plafonja már elkezdett süllyedni. Emellett a tetőszerkezet is károsodásnak indult a sok galambürülék hatására.

Ugye te sem akarsz több tonna galambürülék alatt élni?

Na ugye, hogy nem!

Ha pedig tetőcserében gondolkodnátok olyan helyen, ahol eddig probléma volt a galambokkal, akkor is javaslom, keressetek meg minket, a Káoszirtókat! Egyrészt segítünk a meglévő szemét elszállításában! Mi garantáljuk, hogy nem a legközelebbi erdő szélén lesznek kihajigálva a zsákok! Minden esetben a megfelelő helyre juttatjuk el azt! Az új tető elkészülte után pedig kiszállunk a helyszínre és biztosítjuk a tetőt, hogy a jövőben ne kelljen újra a galambürülék veszélyeivel szembenézni!

velence_szent_mark_teri_galambok

Amit pedig a végére hagytam, az a fertőzésveszély!

A galambürülék veszélyei közül ez a legnagyobb, mivel elég sok veszélyes baktérium, vírus, vagy gomba lehet a galambok szervezetében. A galambsz@r két legveszélyesebb „fegyvere” a jól ismert szalmonella és az E.Coli. Mindkettő bakteriális fertőzés és hasmenéssel járó tüneteket okoz. Emellett az immunrendszert is legyengíti, ami a mai világban elég nagy baj! Ezenkívül a hírhedt cryptococcus gomba is tenyészhet a galambokban, amely a széklettel együtt távozhat. A cryptococcus sok esetben hozható összefüggésbe a súlyos agyhártyagyulladásért is, amely további problémákhoz vezethet, sőt akár halált is okozhat! Ez történt egy skót kórházban is, ahol egy gyermek vesztette életét a galambürülék miatt, néhány évvel ezelőtt.

Nem szeretnélek ijesztgetni, de szeretném, hogy lásd mennyi veszélyes kórt hordozhatnak a galambok. A sort folytatva, a galambürülékkel olyan további fertőzéseket kaphatunk el, mint a paramyxovírus. Ez közvetlen veszélyt nem jelent ugyan az emberre. Viszont az ebben szenvedő madarak jobban ki vannak téve az egyéb emberre is veszélyes betegségeknek. Emellett a galambállományt is elképesztő százalékban képes ritkítani, ami viszont az elhullott tetemek újabb gondként jelenik meg. A galambtetemeket ugyanis ellephetik a férgek, kukacok.

A fent felsoroltakon kívül pedig még érdemes szót ejteni az egzotikus papagájkórról is. Ez a kórokozó az emésztőrendszeri megbetegedéshez hasonlóan közvetlenül terjedhet állatról emberre. Az influenzaszerű tünetekkel járó bakteriális fertőzés akár tüdőgyulladáshoz is vezethet.

kaoszirtok-miskolc-ures-lakas-galamburulek

A galambok terjeszthetnek férgeket, parazitákat is. A tetű, a rüh, vagy épp a kullancs is előszeretettel támadja az állományukat. Így ha azt gondolod, városban nem kell tartanod kullancstól, tévedsz!

Ezért láthatod, galambürülék takarítás közben mi is nagy veszélynek vagyunk kitéve. Ezért kell zárt védőruhát viselnünk és komoly szűrőberendezéssel rendelkező maszkot hordanunk. Sajnos ez azt eredményezi, hogy a galambürülék takarítás nem olcsó mulatság. Sőt, kifejezetten drága.

Ezért is javaslom, tartsd szemmel a környezeted, ne hagyd elszaporodni a galambokat! Időnként nézz szét olyan helyeken, ahová nem jársz rendszeresen, a padlásteret, vagy ha van üresen álló lakásod, akkor arra is nézz rá! Egy betört üveg és néhány hónap nyugalom elég, hogy jelentős anyagi károkat okozzanak a jószágok!

Ha esetleg mégis megtörtént a baj, keresd fel a Káoszirtókat! Személyesen mérjük fel a helyszínt, hogy biztosat mondhassunk Neked az elvégzendő munkáról! A korábbi tapasztalatok okán azonban konkrét árat csak a munka elvégzése után tudunk adni, ezt vedd figyelembe!